"Руските сили са напреднали западно от Авдеевка и според съобщенията са превзели няколко населени места в района на 29 февруари. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Геолокирани кадри, публикувани на 28 и 29 февруари, показват, че руските сили са напреднали в полетата на юг и югозапад от Степове (северозападно от Авдеевка), както и северозападно от Ласточкино ( западно от Авдиевка).

Руските военни блогъри заявяват на 29 февруари, че руските сили са превзели Бердичи (северозападно от Авдеевка) и Тоненке (западно от Авдеевка) на 28 февруари и по-голямата част или цялата Орловка (западно от Авдеевка). На фона на продължавават тежките боеве на 29 февруари, въпреки че ISW не са наблюдавали визуално потвърждение на руските твърдения.

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски е признал, че руските сили за кратко са се закрепили в покрайнините на Орловка, преди украинските сили да изтласкат руските от селището, а говорителят на оперативно-стратегическата група войски "Таврия" Дмитро Лихови отрече съобщенията, че руските сили са превзели Бердичи.

Друг руски блогър твърди, че руските сили също са напреднали югозападно от Авдеевка близо до Невелское.

Позиционните боеве също продължават северозападно от Авдеевка близо до Новобахмутивка и югозападно от Авдеевка близо до Первомайское.

Съобщава се, че части от 15-та гвардейска и 21-ва гвардейска мотострелкови бригади (и двете от 2-ра ГВА, Централен военен окръг) воюват близо до Бердичи, а части от 110-та мотострелкова бригада (1-ви армейски корпус на Донецката народна република) работят близо до Невелское.

Лихови заявява, че руските сили обикновено атакуват на вълни, използвайки групи от една до една и половина пехотни роти и понякога до батальонна тактическа група. Дмитро Лихови обаче посочва, че руските сили все още значително ограничават броя на бронираните превозни средства, използвани в тези атаки.