Руските войски настъпват в района на Купянск на фона на продължаващите позиционни боеве на линията Купянск-Сватово-Кременная. Както се казва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), геолокирани кадри показват, че руската пехота наскоро е напреднала към северните покрайнини на Синковка, предава УНИАН.

Руските военни кореспонденти също така разтръбиха, че войските са напреднали няколкостотин метра в дълбочина близо до Терни (западно от Кременная) и са превзели няколко неуточнени украински крепости.

Анализаторите отбелязват, че позиционните битки продължават на североизток от Купянск в района на Синковка; северозападно от Сватово при Табаевка; западно от Кременная в района на Ямполовка и Терной; и южно от Кременная в района на Белогоровка и Верхнокамянск.

Едновременно с това, в условията на продължаващи позиционни боеве, руснаците настъпват и в района на Бахмут. Съобщават, че са заели неуточнена гориста зона северно от Богдановка и са направили незначителен напредък в района на Ивановское, въпреки че ISW не е забелязал визуални доказателства за руски напредък в която и да е от тези зони.

Освен това руснаците са напреднали леко на запад от Донецк на фона на продължаващите позиционни боеве. Геолокирани кадри показват, че те са напреднали в Георгиевка. Друг военен кореспонден казва, че са напреднали по улиците Геологическа, Лермонтова и Железная в южния край на Красногоровка и са успели в района на Победа. А друг руски военен кореспондент твърди, че руснаците са настъпили в Новомихайловка. Въпреки това, както подчертаха анализаторите на ISW, няма визуални доказателства за тези постижения.