Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърди настъплението на руските войски край Авдеевка и на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област на фона на позиционни битки, продължаващи по цялата линия на съприкосновение, предава РБК-Украйна.

Досега руски източници твърдяха, че силите на Москва с напреднали западно от Бахмут, но ISW не намери визуално потвърждение на тези твърдения, се казва в доклада на анализаторите.

Геолокационни кадри, публикувани на 1 април, показаха последствията от неуспешна атака на руска бронирана техника срещу Ивановское (между Бахмут и Часов Яр). Един от руските военни блогъри докладва за загубата на 5-6 единици бронирана техника по време на атаки край Ивановское през последните дни.

Руските войски наскоро потвърдиха настъпление на югозапад и запад от Авдеевка. Геолокационни кадри, публикувани на 31 март, показват, че техни части са напреднали по улиците във Водяное и са достигнали западните покрайнини на селото.

Геолокационни кадри, публикувани между 30 март и 1 април, потвърждават, че руските сили са се опитали да настъпят по-нататък на запад от Тоненкое.

Известен московски военен блогър съобщава, че напредъкът на руските войски в района на Авдеевка е възпрепятстван от некомпетентни руски командири на тактическо ниво, които са "по-заинтересовани от кариерата си, отколкото от защитата на своя народ“.

На 1 април позиционните боеве са продължили на запад и югозапад от Донецк, но няма потвърдени промени във фронтовата линия в този район.

Боевете са продължили западно от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк в района на Новомихайловка и Победа.

Продължават и боевете на граничния участък на Донецко-Запорожката област, като отново няма потвърдени промени във фронтовата линия.

Позиционните боеве са продължили: източно от Водяное (при Угледар); близо до Велика Новоселка; в Урожайное и Старомайорское (и двете южно от Велика Новоселка).