Руското военно командване формира резерви за поддръжка на продължителни настъпателни операции в Украйна. Анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) са убедени, че тези сили едва ли ще функционират като сплотени широкомащабни формирования за проникване или използване тази година, предава УНИАН.

Според украинския военен наблюдател Константин Машовец, руснаците планират да пуснат в действие по-голямата част от своите "стратегически резерви“ преди планираната офанзива на Русия през лятото на 2024 г. Той обаче смята, че е малко вероятно те да успеят да окомплектоват тези войски до пълния им капацитет поради липса на материални ресурси и жива сила.

Експертът посочи като пример 44-ти армейски корпус (АК) на Русия, който се формира в състава на Ленинградския военен окръг, и 163-ти бронетанков ремонтен завод на Русия. Според него липсата на материално-технически средства ще попречи на формирането на руските "стратегически резерви“. Русия ще може да осигури само 55-60% от въоръжението и оборудването, което ще изисква 44-ти АК до края на 2024 г.

Според Машовец руските власти се опитват да удвоят производството в 163-ти бронетанков ремонтен завод до лятото, но тази цифра вероятно ще бъде постигната едва до края на годината. Експертът отбелязва, че способността на Русия да произвежда нови оръжия и оборудване и да модернизира старите системи "не съответства“ на това колко бързо се надява да оборудва своите стратегически резерви.

"Оценката на Машовец е в съответствие с оценката на ISW, че руското отбранително производство е в състояние да поддържа текущия темп на руските настъпателни операции, но е малко вероятно да бъде в състояние да подкрепи напълно потенциална мисия на оперативно или стратегическо ниво през 2024 г.“, заключават анализаторите .