На 3 декември руските войски проведоха настъпателни операции край Авдеевка и потвърдиха настъплението, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от "Украинская правда“.

Кадри, публикувани на 28 ноември и геолокирани на 2 декември, показват, че руските войски напредват на запад от железопътната линия северно от Степное (3 км северозападно от Авдеевка).

Други геолокационни кадри, публикувани на 2 декември, показват, че руските войски са напреднали югозападно от Первомайски (10 км югозападно от Авдеевка).

Руски военни блогери твърдят на 2 и 3 декември, че руските сили са напреднали на юг и югоизток от Степное, като някои твърдят, че руските войски са напреднали на 300 метра близо до селището.

Те също така твърдят на 2 и 3 декември, че руските войски са настъпили южно от Новокалиново (13 км североизточно от Авдеевка) и западно от Красногоровка (5 км северозападно от Авдеевка) на северния фланг на Авдеевка, както и на южния фланг в района на ​​Первомайски и Северни (6 км западно от Авдеевка).

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са атакували неуспешно източно от Новобахмутовка (9 км северозападно от Авдеевка) и Новокалиново; южно от Тоненкое (5 км западно от Авдеевка); близо до Степной, Авдеевка, Северни, Первомайски.

На 3 декември руски източници твърдят, че руските сили също са атакували по северния фланг от Каменка (5 км североизточно от Авдеевка) и по южния фланг близо до индустриалната зона югозападно от Авдеевка.

Руски военен блогър обяви на 2 декември, че руските сили провеждат разузнаване и прегрупиране, за да възобновят щурмовите операции близо до индустриална зона югоизточно от Авдеевка.

Ръководителят на военната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш разкри на 3 декември, че по време на третата вълна от щурма на Авдеевка руските войски са отворили две допълнителни настъпателни направления в индустриалната зона югоизточно от Авдеевка и от Спартак (4 км южно от Авдеевка) за да отвлече вниманието на украинските сили. Барабаш заяви още, че руските сили изчакват по-добри метеорологични условия, за да използват отново тежка техника при атаките си.