Руските войски са успели да се укрепят в района на Богдановка, но Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още могат да защитават Часов Яр, с изключение на източните му покрайнини. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На 21 април руските войски са продължили да атакуват Часов Яр и околностите, но не са постигнали напредък.

Позиционните боеве са продължили:

В района на Часов Яр, включително в микрорайоните Нови и Канал;

Североизточно от Часов Яр в района на Богдановка;

Югоизточно от Часов Яр в района на Ивановское, Клещеевка и Шумов;

Южно от Часов Яр в района на Южни, Ню Йорк и Александропол.

Украинските военни съобщиха, че руските войски не са влизали в самия Часов Яр, а говорителят на украинската групировка войски "Хортица“ подполковник Назар Волошин заяви, че силите на Москва активно използват бойна техника, авиация и пехота за настъпление на Бахмутско направление.

Офицер от украинската национална гвардия отбеляза, че ВСУ все още могат да защитят самия Часов Яр, за разлика от източните му покрайнини, които "са били необитаеми и незащитими от дълго време“, тъй като са били "на практика унищожени преди година“ и нямат силни укрепления.

Офицерът от украинската национална гвардия добави, че руските войски не контролират напълно Ивановское и се опитват да напреднат през низините северно от населеното място.

Украинският офицер прецени, че руските сили са използвали управляеми бомби, артилерия и реактивни системи за залпов огън (РСЗО), преди да започнат сухопътна атака срещу Часов Яр, за да създадат благоприятни условия за нападение чрез унищожаване на отбранителните позиции на ВСУ.

Офицерът от украинската национална гвардия добави, че руското военно командване се отнася сериозно към превземането на Часов Яр, тъй като руските войски са обучили успешно новомобилизирания личен състав, разположили са най-боеспособните части в посока Часов Яр и постоянно формират резерви за заместване големите загуби при щурмовете на населеното място.