На фронта в Украйна се регистрира леко напредване на руските войски в района на Красногоровка, Донецка област, и на североизток от Работино в Запорожка област. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На 22 и 23 юни руските войски са продължили наземните атаки на Северско направление, но няма потвърдени настъпления на фронтовата линия.

Руски блогър докладва, че неидентифицирани части на руските ВДВ са изтласкали Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в източната, южната и западната част на Раздоловка (югоизточно от Северск) и са превзели 50% от селото. Но ISW не разполага с визуални доказателства в подкрепа на това твърдение.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че на 22 и 23 юни руските войски са започнали настъпления източно от Северск в района на Верхнекамянское, югоизточно от Северск в района на Спорное и южно от Северск в района на Виемка.

Анализаторите отбелязват, че руските войски са продължили да напредват в района на Часов Яр на 22 и 23 юни, но отново няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Руски блогъри твърдят, че:

Частите на 98-ма въздушнодесантна дивизия са напреднали на север от микрорайоните "Нови Канал“ и "Канал“ в източната част на Часов Яр;

ВСУ са отстъпили през канала Северски Донец-Донбас;

Руските сили са преминали канала.

Експертите на ISW обаче не са открили визуални доказателства за присъствието на руски войски отвън канала.

ГЩ на ВСУ допълни, че през изминалите два дни руските войски продължават настъплението си на север от Часов Яр в района на Григоровка, на изток в района на Ивановское и на югоизток в района на Клещеевка и Андреевка.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец потвърди, че руските войски наскоро са превзели село Шуми. Според него руснаците са настъпили до покрайнините на Северное, както и съответно на югоизток и изток от Торецк.

На 22 и 23 юни руските войски са продължили настъплението си в района между Широка Балка (югозападно от Торецк) и Ню Йорк (южно от Торецк).

Руски блогъри твърдят, че войските на Москва са превзели остатъка от Новоалександровка (северозападно от Авдеевка) и Яснобродовка (западно от Авдиевка) на 23 юни, но ISW не разполага с доказателства в подкрепа на докладите им.

Някои руски блогъри съобщават и за настъпление на руски войски към Воздвиженка (северозападно от Авдеевка и Новоалександровка).

Руските войски продължават настъплението си:

Северозападно от Авдеевка в района на Александропол, Архангелск, Новокалиново, Новопокровск и Новоселовка Первая;

Западно от Авдеевка близо до Уманск;

Югозападно от Авдеевка в района на Нетайлово, Карловка и Невелское.

На 23 юни руски блогър съобщи, че части на 60-та мотострелкова бригада на Руската федерация са отбили няколко контраатаки на ВСУ северно от Старомайское (южно от Велика Новоселка) близо до границата на Донецка и Запорожка области. По налични данни в района на Пречистовка действат подразделения на 40-а ОМБр, а в района на Угледар – 57-ма ОМСБр.