Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърждава за напредък на руските войски край Кременная в Луганска област; северозападно от Бахмут и югозападно от Донецк в Донецка област, съобщава РБК-Украйна.

На 8 април силите на Москва са постигнали лек напредък близо до Кременная, югозападно от Белогоровка. Продължават позиционните боеве по линията Купянск-Сватово-Кременная.

Геолокационни кадри, публикувани на 8 април, показват руски войски, които напредват югозападно от Богдановка (северозападно от Бахмут).

Руските военни блогъри твърдят, че войските на Москва са напреднали на запад от Богдановка, до източните покрайнини на Григоровка, на изток и югоизток от Часов Яр, а също и на запад от Ивановское. ISW не разполага с потвърждение на тази информация.

Позиционните боеве продължават:

Североизточно от Бахмут в районите Спорное, Верхнекаменское, Виемка, Федоровка, Раздолевка, Веселое;

Западно от Бахмут близо до Часов Яр и Ивановское;

Югозападно от Бахмут близо до Клещеевка и Андреевка.

Руските сили наскоро са установили контрол и над ограничени позиции северно от Авдеевка, но Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са контраатакували и са си върнали някои от тези загубени позиции.

Геолокационни кадри от 8 април показват, че руските войски първо са напреднали към гориста местност източно от Новокалиново (северно от Авдеевка) и до малка сграда в югоизточните покрайнини на селото. Руски блогъри също съобщиха, че войските на Москва са напреднали източно от Новокалиново и са превзели малка ферма в югоизточните покрайнини на селото. Допълнителни кадри, публикувани на 8 април, показват, че ВСУ са контраатакували в същата гориста местност източно от Новокалиново.

Руски блогър твърди, че силите на Москва вече са на 800 метра от покрайнините на Новокалиново. Гористата зона, изобразена на геолокираните кадри, се намира на около 650 метра от населеното място. Геолокационните кадри на украинската атака и твърдението на блогъри показват, че украинските сили вероятно са възобновили контрола над зоната, изтласквайки руските сили леко на изток и по-далеч от административните граници на Новокалиново.

Руските войски са настъпили и югозападно от Донецк. Геолокационни кадри на руска механизирана атака с размер приблизително на взвод, публикувани на 7 април, показват, че те са напреднали в поле северно от Новомихайловка (югозападно от Донецк).

Украински и руски източници също съобщиха, че позиционните боеве са продължили западно от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк в района на Новомихайловка и Победа.

Продължават ограничените позиционни бойни действия на участъка от границата между Донецка и Запорожка област при Старомайорское (южно от Велика Новоселка).