В понеделник руски източници обявиха, че части на 98-ма гвардейска въздушнодесантна дивизия на Въоръжените сили на Руската федерация са напреднали към град Часов Яр в Донецка област и са на около 650 метра до един километър от източните му покрайни. Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) подчертава, че няма визуални доказателства на твърденията, но анализаторите му изчисляват, че руските войски са на около километър и половина от пределите на Часов Яр, предава УНИАН.

В сутрешната си сводка Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщи, че през изминалото денонощие военнослужещите на Киев на Бахмутско направление са отбили 18 руски атаки, включително край Часов Яр.

В края на март командирът на батальона "Ахил“ от 92-ра отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ Юрий Федоренко заяви, че руснаците са съсредоточили основните си усилия върху ударите в посока на Часов Яр. А в началото на април военният експерт Алексей Мелник изрази увереност, че руските сили едва ли ще успеят да започнат мащабна офанзива по цялата линия на фронта, но може да се опита да направи пробив на някои от участъците му, припомня агенцията.