На 8 декември руските войски проведоха настъпателни операции близо до Авдеевка и потвърдиха настъплението, като превзеха пречиствателните съоръжения на Авдеевка. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Геолокационни кадри, публикувани на 8 декември, показват, че руските войски са напреднали към пречиствателната станция южно от Красногоровка (5 км северозападно от Авдиевка).

ISW също така съобщава, като се позовава на руски източници, че на 7 и 8 декември руските войски са напреднали в посока Новокалиново (13 км североизточно от Авдиевка), до покрайнините на Авдеевският коксохимически завод северозападно от Авдиевка и в индустриалната зона югоизточно от града. 

Руски военни блогери са съобщили, че на 8 декември "руските войски укрепват позициите си в Степовое (3 км северозападно от Авдеевка) и прочистват селището", докато друг руски военен блогър твърди, че руските сили държат позиции в източните покрайнини на Степовое.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските войски са атакували неуспешно източно от Новобахмутовка (9 км северозападно от Авдеевка), южно от Тоненки (5 км западно от Авдеевка), близо до Степовое, Авдеевка и Первомайски (10 км югозападно от Авдиевка).

Руски източници също твърдят на 7 и 8 декември, че руските войски са атакували северно от завода в Авдиевка и близо до Очеретино (15 км северозападно от Авдеевка), Новокалиново, Северни (6 км западно от Авдеевка и индустриалната зона).

На 8 декември продължават позиционните боеве в направленията Водяне (7 км югозападно от Авдеевка). 

Руски източник е съобщил, че сложните метеорологични условия са забавили темпа на руските и украинските операции край Авдеевка.

Александър Щупун, говорител на Таврическата групировка на украинските войски, е заявил, че повече от 40 000 руски войници се бият в района на града и че руските войски предислоцират резервите от "Шторм-Z" и мобилизирания личен състав, които нямат обучение, за компенсиране на загубите.