"Руските войски се борят да задържат позициите си в Семеновка и Бердичи поради голямата опасност от атака на украински дронове. Руските сили изглежда са засилили усилията си на запад от Бахмут, за да превземат Часов Яр. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

На 5 април продължават позиционните боеве на линията Купянск-Сватово-Кременная.

Руски военен блогър е потвърдил информацията за настъплението на руските войски към покрайнините на Терни (западно от Кременная). По-рано ISW съобщи за руски сили, разположени на около 700 метра от селището.

Позиционните битки продължават:

на североизток от Купянск в района на Синковка

на запад от Кременная в района на Ямполивка и Терни

на юг от Кременая в района на Белогоровка.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец е съобщил на 5 април, че руските войски се готвят да засилят настъпателните операции както на Купянск, така и на Лиманск.

Руски блогъри твърдят, че руските войски са напреднали на север от Веселе (североизточно от Бахмут).

Украинският военен наблюдател Константин Машовец е заявил, че частите на руската мотострелкова бригада, с подкрепата на друго подразделение на Въздушно-десантните войски, са напреднали в района североизточно от Бахмут и се опитват да настъпят в района.

"Руските сили изглежда са засилили усилията си на запад от Бахмут, за да превземат Часов Яр. На 5 април руски блогъри са заявили, че руските войски са напреднали до и близо до източния край на квартал "Канал" (най-източната част на Часово Яр от източната страна на канала Сиверски Донец-Донбас) и са напреднали до североизточния край на "Канал" близо до железопътната линия.

Командирът на украинския батальон, който действа на Бахмутското направление, е съобщил, че руските войски са започнали нова вълна от настъпления в Бахмутското направление. Командирът е заявил, че руските войски съсредоточават усилията си в района на Часов Яр и продължават щурма на Ивановское като част от усилията за заобикаляне на украинските позиции от фланга в Часово Яр.

На 5 април позиционните битки продължиха на други места на направление Бахмут. Генералният щаб на Украйна е съобщил, че руските войски са атакували неуспешно западно от Бахмут в района на Ивановское и югозападно от Бахмут в района на Андреевка, Клещеевка и Зеленопол.

Видео с геолокация, публикувано на 5 април, показва как руските войски настъпват в южната част на Семеновка (северозападно от Авдеевка), започвайки механизирана атака с приблизително подсилен взвод.

Позиционните битки продължават:

на северозапад от Авдеевка в района на Бердичи

на запад от Авдеевка в района на Уман и Яснобродивка

югозападно от Авдеевка в Первомайския район.

Позиционните битки продължават:

на запад от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка

на югозапад от Донецк в района на Новомихайловка и Константиновка.

Позиционните боеве продължават и близо до границата на Донецка и Запорожка области на 5 април, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в района.

Позиционните битки продължават северозападно от Вербовой (източно от Работино).

На 5 април продължават позиционните битки на левия бряг на Херсонска област в района на Кринки.