Руските войски продължават настъплението си при Волчанск, Часов Яр и Авдеевка, както и в западната част на Запорожка област и в делтата на река Днепър. Вероятно Москва прехвърля и допълнителни части в Херсонска област. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 20 май руските войски са продължили настъплението си в района на Липци (североизточно от Харков), но няма потвърдени промени във фронтовата линия в района. Московски военни кореспонденти твърдят, че руснаците са напреднали на 200-400 метра близо до Липци и са превзели дача северно от населеното място.

Руски източник твърди, че войските на Москва също са напреднали близо до Зелени (източно от Липци), но ISW не намери визуално потвърждение на тези твърдения.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщи, че руската армия продължава настъплението си в района на Липци и Зелени.

От Москва наскоро потвърдиха офанзива във Волчанск (североизточно от град Харков). Геолокационни кадри, публикувани на 18 май, показват, че руснаците наскоро са навлезли в центъра на Волчанск, северно от река Волча.

Руските военни кореспонденти твърдят, че войските им са напреднали 150-600 метра в посока Волчанск.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руснаците продължават настъплението си в района на Волчанск и Старица (югозападно от Волчанск).

Руски блогър твърди, че позиционните боеве се водят край Старица и Бугроватка (югозападно от Волчанск).