Според наблюденията на Института за изследване на войната (ISW), руснаците увеличават броя и мащаба на механизираните сухопътни щурмове на някои участъци от фронта в Украйна, пише "Украинская правда“.

От базирания във Вашингтон мозъчен тръст посочват, че през последните две седмици руските сили изглежда са увеличили броя и мащаба на механизираните наземни атаки на определени сектори на фронта, което показва забележимо общо увеличение на броя на руските механизирани атаки в целия театър на операциите.

Анализаторите добавят още, че руснаците могат да увеличат общия темп на своите настъпателни операции в Украйна.

Интензификацията на руските механизирани щурмове се случва, като правило, едновременно с интензификацията на ракетните и безпилотни атаки срещу украинските енергийни обекти.

В тази връзка от ISW предполагат, че руските войски могат да засилят ударите, за да окажат по-нататъшен натиск върху украинското командване да разположи системи за противовъздушна отбрана извън пределите на фронта, за да бъде по-безопасно да засилят въздушните операции в поддръжка на сухопътните операции.

Украински източници продължават да подчертават, че фрагментираното и забавено пристигане на нови западни системи в Украйна ще позволи на руските сили да се адаптират към тях и да смекчат възможните оперативни предимства, които тези системи иначе биха могли да предоставят на украинските сили.

В резултат на това Politico съобщи на 3 април, че висши украински офицери казват, че новите западни системи пристигат твърде късно и в недостатъчни количества, за да имат най-ефективно оперативно въздействие на бойното поле. При нова руска офанзива през лятото има голям риск фронтовата линия да се срине.