Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) задържат настъплението на руските войски в района на Харков, където последните вероятно хвърлят в атака "африкански наемници“. Междувременно е регистрирано напредването на руснаците в района на Кременная и Часов Яр. Това се казва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Според информацията на базирания във Вашингтон мозъчен тръст, руските войски нямат потвърден напредък на север от град Харков близо до Липци на фона на продължаващите боеве на 21 май.

Руски източници твърдят, че руските сили са направили незначителен напредък на юг от Северск (североизточно от Бахмут), но ISW не забеляза визуални доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Руските войски наскоро напреднаха в южната и централната част на Клещеевка (югоизточно от Временний Яр) и продължиха настъпателните операции при Часов Яр.

Руски военни кореспонденти разпространиха видеозапис от 21 май, който показва руски танк да преминава през Клещеевка, за да достави щурмови екипи в южните покрайнини на селото и след това се връща към неидентифицираните си позиции северно от селото.

Руски източници също твърдят, че руските войски са разширили позициите си в района на природния резерват Ступки-Голубовски 2 (югоизточно от Часов Яр).