Руските войски се опитват да настъпят в посока Часов Яр, Донецка област. Американските анализатори от Института за изследване на войната (ISW) обаче са уверени, че обкръжаването или окупацията на града през следващите месеци едва ли ще застраши тази населена зона, предава УНИАН.

Според доклада на ISW руснаците са започнали локализирана настъпателна операция на Бахмутско направление през ноември 2023 г. Целта е да се върне територията, превзета по време на лятната контраофанзива на украинците и да се завземе Часов Яр. Въпреки всичките си усилия, в продължение на четири месеца руснаците постигнаха само незначителни тактически успехи на северозапад и запад от Бахмут.

Руски източници описват активността в района на Бахмут през последните месеци като условия за възможна настъпателна операция за обкръжаване и превземане на Часово Яр. Анализаторите на ISW разполагат с изображения, които няма да бъдат публикувани или описани подробно в момента. Според тях украинските въоръжени сили са изградили значителни пръстеновидни укрепления в района на града и руснаците вероятно ще се затруднят да ги пробият.

Украински и руски източници отбелязват, че руснаците са планирали да прехвърлят допълнителни сили в района на Бахмут от Авдеевско направление в средата на февруари. Въпреки това способността да се използват тактическите уязвимости непосредствено западно от Авдеевка насърчи руснаците да поддържат темпото на настъпателни операции по този участък от фронта.

Според експерти това също може значително да попречи на руското командване да съсредоточи допълнителни сили на Бахмутското направление. Все още не е ясно дали руските сили в района на Бахмут са достатъчни за потенциална атака на Часов Яр. Преди да се стигне до обкръжение, те ще трябва да се постигнат забележими тактически успехи на югоизток и северозапад от града, пише ISW.