Според експерти от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) Русия прокарва системата "сънародници в чужбина“, за да оправдае по-нататъшната си агресия и хибридни операции, съобщава изданието "Украинска правда“.

"Изглежда, че Кремъл разработва система за легализиране на статута на т.нар. "сънародници в чужбина“, вероятно като част от усилията си да създаде информационни условия за оправдаване на по-нататъшна агресия и хибридни операции в чужбина като "защита“ на руските сънародници“, се казва в доклада на анализаторите.

Отбелязва се, че генералният директор на Федералната агенция на Руската федерация по въпросите на Общността на независимите държави, "сънародниците“, живеещи в чужбина, и международното хуманитарно сътрудничество Евгений Примаков заяви в интервю за ТАСС, че Россотрудничество разработва програма "Електронна карта на сънародника“, която ще позволи на "сънародниците“ в чужбина да получат достъп до държавни услуги на Руската федерация, да работят в Русия и дори да кандидатстват за руско гражданство в бъдеще.

Примаков обяви, че Русия се готви да пусне пилотна версия на програмата в няколко съседни страни и може да започне да издава първите карти преди края на 2024 година.

По негови оценки Русия има от 20 до 40 милиона "сънародници“ зад граница. Въпреки че анализаторите отбелязват, не е ясно каква дефиниция на понятието "сънародник в чужбина“ използва Примаков.

В доклада се добавя, че молдовски и украински официални лица по-рано предупредиха, че Москва използва т.нар. Руски дом, за да насърчава руската пропаганда и да извършва "подривна работа“ в чужбина.

Россотрудничество работи по проекта "Електронна карта на сънародника“ поне от 2021 година, но все още не е стартирало програмата, а през юни 2023 година Примаков заяви, че Москва планира да отвори "сертификационни центрове“ в клетките на "Руски дом“ по целия свят, където "сънародниците“ ще могат да удостоверят самоличността си като част от процеса на кандидатстване.