Въпреки извеждането на част от военноморските средства на Черноморския флот на Руската федерация от главната база в Севастопол, тази база остава единствената в Черно море, способна да ремонтира някои видове кораби. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Украинският военен наблюдател Константин Машовец е отбелязал, че в момента руските сили ремонтират големи десантни кораби от проект 7775 "Ропуха" "Оленегорский горняк" и "Азов" и големия десантен кораб "Николай Филченков" от проект 1171 "Тапир". Те се намират в базата в Севастопол, тъй като това е единствената военноморска база в Черно море, способна да ремонтира този тип кораби.

Той съобщава още, че в момента руските сили са акостирали в базата на Черноморския флот на Руската федерация в Севастопол:

охранителен кораб от проект 1135М "Буревестник"

корвета проект 22800 "Циклон"

проект 1124 "Касимов", "Муромец" и "Ейск" корвети от клас "Гриша"

проект 12411 " "Набережные Челны" корвета от клас "Тарантул";

миночистачи от проект 266М "Ковровец" и "Иван Голубец" от клас "Натя"

Миночистачи от проект 12700 "Георгий Курбатов" и "Александър Антонов" от клас "Александрит".

Според Машовец корабът-амфибия от проект 775 "Ямал Ропуха" се подготвя за ходови изпитания в Севастопол след ремонт.

Военноморският експерт на Defence Express Володимир Заблоцки отбеляза в коментар за РБК-Украйна, че Русия е загубила почти една трета от своя Черноморски флот.

Невъзвратимите загуби на Черноморския флот на Руската федерация възлизат на 27 единици, включително 14 сериозни кораба. Сред тях са големи десантни кораби, ракетни катери, подводница "Ростов на Дон" и патрулен кораб. Русия обаче успява да попълни корабите.

На 5 март Въоръжените сили на Украйна успяха да ударят руския кораб "Сергий Котов" край Керч. По-специално хеликоптерът Ка-27, който се намираше на борда на кораба по време на удара, беше унищожен. В резултат на атаката са ранени 27 души от екипажа.

На 14 февруари Въоръжените сили на Украйна унищожиха в Черно море десантния кораб "Цезар Куников".