Украинските войски продължават настъпателните действия в посока Мелитопол. Русия се опита да контраатакува близо до Купянск. Това пишат в последния си доклад от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Подразделения на 42-ра мотострелкова дивизия на Руската федерация са дислоцирани край Токмак. Руското командване обаче не е комплектовало дълбоко многоешелонираната отбрана в Южна Украйна.

Напрежението между руските части, действащи на фронтовата линия и в тила на западната Запорожка област, заплашва целостта на руската отбрана и допринася за контранастъплението на украинските въоръжени сили, отбелязват от ISW.

Сега ситуацията във Вербовой остава неясна, тъй като на 26 септември украинските войски продължиха настъпателните операции в западната част на Запорожка област.

Руските войски предприеха контраатаки в района на Бахмут, но не са постигнали потвърдени успехи. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски са отбили пет руски контраатаки край Клещеевка.

Украинските въоръжени сили проведоха настъпателни действия в западната Запорожка област и достигнаха северните покрайнини на Новопрокоповка.