Според експерти от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) Русия се опитва да манипулира темата за размяната на пленници и да я използва като още една техника за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, съобщава изданието "Украинска правда“.

Анализаторите отбелязват, че Русия обвини Украйна за неотдавнашното спиране на обмена на фона на съобщения за широко разпространени злоупотреби от страна на Руската федерация срещу украинските военнопленници.

Назначеният от Кремъл омбудсман по правата на човека Татяна Москалкова обвини Украйна, че отправя "пресилени искания“, които са станали причина за обявяването на пауза в размяната на пленници през последните няколко месеца. Тя увери, че Русия прави всичко възможно да поддържа диалог с украинското правителство и Международния комитет на Червения кръст по въпроса за военнопленниците.

Представител на украинския координационен щаб за лечение на военнопленници Петро Яценко заяви през ноември 2023 година, че през миналото лято Русия е спряла обмена на военнопленници по неуточнена причина.

Последният обмен на военнопленници между Русия и Украйна се състоя на 8 февруари 2024 година със съдействието на Обединените арабски емирства.

Експертите отбелязват, че Украйна е била принудена да открие трети лагер за руски военнопленници отчасти поради "ефективното блокиране на обмена от руска страна“ и отчасти поради нарастващия брой руски дезертьори, които стават военнопленници.

В доклада също така се подчертава, че Русия е извършила редица очевидни злоупотреби срещу украински затворници през последните месеци, включително екзекуции по бърза процедура и използване на военнопленници като живи щитове на бойното поле, както и предполагаемото управление на "черна пазар“ за продажба на украински военнопленници на руски паравоенни групировки.

Русия също използва батальон от предимно украински военнопленници, за да се бие в Украйна, което е друго грубо нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците.

Вследствие на това анализаторите заключават, че обвиненията на Москалкова, че Украйна е отговорната страна за спирането на обмена на военнопленници, може да са опит да се прехвърли вината върху Киев и да се прикрият многото злоупотреби от страна на Москва. Целта е да се подхрани недоволството в украинското общество и да се отклони вниманието от подкрепата на западните държави за Украйна.

Докладът предполага, че Кремъл използва политиката си за военнопленниците като друга тактика за подкопаване на процеса на вземане на решения в Украйна.