Анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) са установили три места на територията на Руската федерация, където са съсредоточени сили на Москва. Броят на наличните войски там е ограничен, но в случай на настъпателни операции те биха могли да принудят Украйна да преразположи и разтегли войски по границата, съобщава УНИАН.

Според ISW първият район е Грайворон-Борисовка-Пролетарски в западната част на Белгородска област. Сателитени изображения показват, че през последните седмици руснаците са разширили операциите си в бази и складове в населени места в района. Все още обаче не е известен точният брой на войските там.

Участъкът Грайворон-Борисовка-Пролетарски ще даде възможност на руските войски да напреднат на юг в посока Золочев и Богодухов. Това са селища на северозапад от Харков в рамките на 25 километра от международната граница или на запад към населени места по магистрала P-45, свързваща Богодухов със Суми.

Експертите предполагат, че руснаците биха могли да проведат настъпателни операции в една или в двете посоки едновременно. Това би принудило Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да прехвърлят войски на по-голям участък от границата в Харковска и Сумска области.

Освен това Москва концентрира ограничен брой войници в районите на Курск и Брянск близо до границата със Сумска област. ISW оценява, че дори ограничена концентрация в тези райони може да доведе до по-нататъшна консолидация на украинските сили по международната граница.

Сега руските въоръжени сили привеждат групировката войски "Север“в граничната зона до планираната окончателна численост. След това те вероятно ще започнат ограничени настъпателни операции в направление Суми-Харков, докато тази групиривка войски достигне необходимата численост.

"Дори ограничени руски настъпателни операции в тези райони биха създали натиск, който би разтегнал украинската сила и техника по по-широк фронт и евентуално би позволил на руснаците да установят тактически плацдарми, за да подкрепят по-нататъшни операции или северозападно от град Харков, или към град Суми“, се казва в доклада.

Анализаторите обаче са уверени, че групировката войски "Север“, дори и да достигне горната граница на обявената крайна численост, няма да има достатъчно сили за успешна операция за обкръжаване или превземане на Харков или Суми.