Руската армия засили настъпателните действия по цялата фронтова линия в Украйна. Поради закъсненията във военната помощ от САЩ, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще трябва да трупат ресурси и да вземат трудни решения относно приоритетите на отбраната. Това се казва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че руските сили са ускорили темпото на своите настъпателни операции на целия театър на военните действия. По-конкретно, на 4 април руската армия проведе ротна механизирана атака в посока на град Часов Яр в Донецка област. Резултатите показват, че руснаците успешно компенсират вероятното нарастване на загубите в жива сила и техника.

Президентът Володимир Зеленски и висши украински военни наскоро предупредиха, че закъсненията на западните страни в предоставянето на военна помощ са накарали Украйна да отстъпи инициативата на бойното поле на Русия. Според тях украинските военни не могат да планират успешно контранастъпление или отбрана, без да знаят кога и каква помощ ще получи страната.

Според ISW забавянето на предоставянето на военна помощ от Запада принуждава украинската армия да трупа материални ресурси.

"Украинските сили ще трябва да вземат трудни решения относно приоритизирането на определени аспекти на отбраната, като се борят с инициативите за ограничаване на руския военен капацитет или планирането на бъдещи контранастъпателни операции“, се казва в доклада на ISW.