Експертите на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) изтъкнаха няколко фактори, които според тях показват как Русия се готви за война с НАТО, предава РБК-Украйна.

Руският президент Владимир Путин засилва усилията за преход на Русия към военна икономика с намерението да може да атакува НАТО още през 2026 или 2027 г., според полския президент Анджей Дуда, цитирайки неназовано германско изследване.

Датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен каза на 9 февруари, че новите разузнавателни данни показват, че Русия може да се опита да атакува страна от НАТО в рамките на три до пет години, ускорен график в сравнение с прогнозата на НАТО за 2023 г.

Времето за възстановяване на значителна руска конвенционална военна заплаха зависи до голяма степен от финансовите ресурси, които Путин е готов да насочи към военните усилия.

Опитите на Путин да създаде условия за стабилизиране на икономиката и финансите на Русия вероятно са част от финансовата и вътрешна подготовка на Русия за потенциален бъдещ широкомащабен конфликт с НАТО, а не само за продължителна война в Украйна.

По-рано германските разузнавателни служби прогнозират руска атака срещу НАТО от 2026 г