Руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата в северната част на Харковска област и възнамеряват да създадат "буферна зона", а не да навлизат дълбоко в Харковска област. На някои направления те имат известни тактически успехи. Това посочват в последния си доклад анализаторите на Института за изследване на войната (ISW).

В доклада на ISW се отбелязва, че скоростта на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област продължава да намалява, след като първоначално завзеха райони, за които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сега потвърждават, че са по-малко сигурни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и украинските военни заявиха, че ВСУ са "стабилизирали частично ситуацията в северната част на Харковска област", която граничи с Русия.

Говорителят на оперативно-стратегическата група войски на "Хортица" Назар Волошин съобщи, че руските войски се опитват да постигнат тактически успехи край Лукянци и Волчанск, за да създадат предмостия за по-нататъшни настъпления, но украинските контраатаки, артилерийски удари и удари с безпилотни самолети не позволяват руските войски да се закрепят в тези райони

Представители на регионалната администрация на Харков заявиха на 15 май, че "постоянният руски обстрел прави невъзможно украинските сили да създадат укрепления в рамките на 3 до 5 км от границата с Руската федерация в района на Харков и че украинските сили са построили първа и втора отбранителни линии на разстояние съответно 12-13 км и 20 км от границата.

Според оценките на ISW руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата в северната част на Харковска област.

Войските, действащи на руска територия, могат лесно да нанасят артилерийски удари по украински отбранителни позиции близо до границата, а "забраните за използване на осигурени от Запада оръжейни системи за нанасяне на удари по руските тилови райони от другата страна на границата правят стационарните украински отбранителни позиции близо до границата уязвими и вероятно беззащитни".

Руските войски продължават настъплението си на линията Купянск-Сватов-Кременная, но ситуацията там не се променя. Руските войски продължиха наземните атаки североизточно от Купянск в района на Синковка и Петропавловка.

Руските сили съобщават, че напред news pic 2
©
ват близо до Коломийчиха към Андреевка, но от ISW не намират визуално потвърждение на тези твърдения. 

ВСУ скоро леко са напреднали в посока Сиверск, североизточно от Бахмут. Според данните на ISW ВСУ наскоро са постигнали известен напредък в гората между Веселе и Спирне. Руските войски продължават сухопътното си настъпление на изток от Сиверск в района на Верхнокамянск. Съобщава се, че край Соледар действат части на руската бригада "Александър Невски".

Руснаците продължават атаката си близо до Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Съобщава се, че части на руската 74-та мотострелкова бригада действат близо до Бердичи (северозападно от Авдеевка). Наскоро руснаците леко са напреднали на запад от град Донецк, в пределите на Красногоровка.

Руските власти обявиха предполагаемото залавяне на Роботино, но няма потвърждение за това. Руските войски продължават настъплението си близо до Роботино и Вербове. Съобщава се, че близо до Гуляйполе действат подразделения на 38-ма отделна мотострелкова бригада.

На 15 май позиционните битки продължават близо до Кринки на източния (ляв) бряг на Херсонска област.