Руските военни са готови да рискуват своите самолети, за да запазят тактическо предимство на Авдеевското направление. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Последните загуби на руски самолети в продължение на две седмици накараха руските военни временно да намалят авиационната дейност на цялата територия на Украйна. Въпреки това нарастването на броя на загубите на руската авиация през последните седмици все още не е накарало руските сили да намалят значително активността на тактическата авиация.

Според доклада на ISW в последните дни от превземането на Авдеевка руските сили временно са установили ограничено и локално превъзходство във въздуха.

"Руските сили вероятно се опитват да възстановят това ограничено и локализирано превъзходство във въздуха, за да подкрепят тактическото настъпление на руските сили на направление Авдеевка, и са решили, че продължаващите настъпателни операции с въздушна подкрепа надвишават риска от загуба на повече самолети", се посочва в доклада.

От ISW изчисляват, че загубата на 15 самолета и вероятно няколко висококвалифицирани пилоти през последните две седмици не е голяма загуба за руската армия, предвид факта, че Русия вероятно разполага с около 300 изтребителя на ("Авиационна холдингова компания") "Сухой".

Въоръжените сили на Украйна унищожават руската авиация

През последните две седмици украинските военновъздушни сили унищожиха рекорден брой руски самолети за толкова кратък период от началото на пълномащабната война, допълва украинската медия.

Така на 17 февруари ВСУ свалиха три руски самолета - два изтребителя-бомбардировача Су-34 и един изтребител Су-35, а още на 18 февруари е сален още един Су-34.

На следващия ден украинските ВВС свалиха още два руски самолета на изток. Военните поразиха още един Су-34 на 21 февруари.

Освен това на 23 февруари ВСУ удариха самолет за далечно радарно откриване и управление А-50 над Азовско море.

На 27 февруари са свалени още два Су-34. А на 29 февруари украинските войски унищожиха Су-34 на източното направление и още два Су-34 в Авдеевското и Мариуполското направление.

На 1 март украинските военни унищожиха друг Су-34, а на 2 март е унищожен и друг Су-34.



Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили съобщиха, че руски военни самолети не са наблюдавани на изток от вечерта на 2 март.