Анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) изчисляват, че ограниченото разрешение за поразяване на цели в Русия с предоставени от Запада оръжия е съкратило т.нар. безопасна зона в пределите й с 16%, съобщава изданието "Украинска правда“.

Администрацията на американския президент Джо Байдън прие ограничени промени в политиката си, които позволиха на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за да атакува руски военни цели в малък участък от територията й, който е само 16% от пределите й.

САЩ ограничават използването на предоставените оръжия за нанасяне на по-мащабни удари срещу руска територия в рамките на обхвата на ATACMS, предоставени на Украйна.

"Политиката на САЩ все още защитава по-голямата част от руския оперативен тил и дълбокия тил, и освен това САЩ забраняват на Украйна да използва ATACMS срещу цели Русия“, се казва в доклада.

Експертите отбелязват, че разрешението на САЩ всъщност е създало доста голяма територия, по която ВСУ имат право да обстрелват със западни оръжия. В същото време някои ограничения върху видовете американски оръжия стесниха възможностите на армията на Киев да нанася удари по райони, отдалечени от границата с Украйна, които Русия използва за прикриване на собствените си бойни сили, командване и контрол, логистика и логистична поддръжка.

Анализаторите посочват, че разрешението на САЩ ВСУ да ударят руска територия с американски оръжия, за да унищожат някои военни цели на малък участък от украинско-руската граница, е намалило размера на руската сухопътна "неприкосновена“ територия с максимум 16%.

Политиката на САЩ обаче позволява на Русия да запази поне още 84% от сухопътната отбрана, тъй като на Украйна е забранено да използва зенитно-ракетни системи върху останалата част от страната, която защитава по-голямата част от нейния оперативен и дълбок тил.

Анализаторите на ISW предполагат, че ВСУ могат да поразят всички легитимни военни цели в обсега на реактивните системи за залпов огън (РСЗО) в Белгородска, Курска и Брянска области. В същото време, се добавя докладът, не е факт, че ВСУ имат разрешение за това. Официални лица на САЩ позволиха на Украйна да нанася удари по руска територия, използвайки РСЗО за контрабатареен огън, но географски ограничи подобни атаки до граничната зона с Харковска област.

Всъщност Въоръжените сили на Украйна имат право да нанасят удари по руски военни цели, "разположени непосредствено по протежение на украинската граница“. Но ВСУ не могат да поразяват руски военни цели по-далеч в тила или в други райони на Курска и Брянска области, които също са в обсега на предоставените й РСЗО.

Изявления на американски официални лица също показват, че украинските сили може да бъдат ограничени в способността си да нанасят удари по руски военни цели, които не участват активно в наземни атаки и удари в Украйна.

По този начин, според ISW, намаляването на площта на безопасното пространство в Русия може да бъде дори по-малко от 16%.