Военните блогъри отбелязват разликата между реалността на бойното поле и тази, разпространявана в информационното пространство на Руската федерация. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Блогърите посочват, че руските коментатори може "да се смеят на украинската контраофанзива на Запорожко направление, а след това да загубят многократно повече руски войници на Авдеевско“, заключавайки, че Русия лъже себе си за загубите, които понася във войната.

Един военен блогър пита защо руските медии се фиксират върху кадри от неуспешни атаки на украински бронирани превозни средства по време на контранастъплението през лятото на 2023 година, въпреки че самите руски сили са били изправени пред много от същите тактически предизвикателства при извършването на подобни атаки, особено поради големия брой безпилотни летателни апарати в бойното пространство.

Руски блогъри спорят за използването на руска бронирана техника и тяхното оцеляване на бойното поле, както и за изпълнението на руски атаки. Те продължават да водят спорове за това как се води войната, за тактиката на използване на бронирани превозни средства и ефективността на атаките.

ISW също предполага, че много от блогърите са наясно с въздействието, което тези разговори имат върху по-широките разбирания за войната.