Президентът на Руската федерация Владимир Путин се опитва да създаде алтернативна коалиция от приятелски държави и да установи "евразийска архитектура за сигурност“, която да служи като алтернатива на Запада и да подкопава НАТО. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че на 21 юни Путин потвърди намерението си да създаде "равна и неделима сигурност в Евразия“. По думите му Москва е готова да обсъжда въпроси на евразийската сигурност с Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Общността на независимите държави (ОНД), Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и БРИКС - организация, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Освен това той допълни, че Русия е готова да води дискусии с европейските страни и държавите от НАТО, "когато те са готови“.

В петък на срещата на министрите на външните работи на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Алмати (Казахстан) първият дипломат на Москва Сергей Лавров на също подчерта усилията на Русия за формиране на евразийска архитектура за сигурност, която да замени евроатлантическата система. Той отбеляза необходимостта от съвместни усилия за създаване на нова евразийска архитектура за сигурност и координация с други неуточнени многостранни организации на евразийския континент.

Анализаторите на ISW предполагат, че Лавров вероятно е имал предвид руските усилия за разширяване на сътрудничеството с Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Путин изрази интерес към развитие на отношенията с организацията по време на посещение във Виетнам на 20 юни.

"Путин, по-специално, включи Виетнам – страна, която обикновено не се включва в политическите концепции на Евразия – в допълнение към Северна Корея, в предложеното от него формиране на нова евразийска система за сигурност. Това показва, че той желае да включи Югоизточна Азия в тази алтернатива, като се възползва от исторически приятелските връзки на отделните страни от Югоизточна Азия със Съветския съюз“, се казва в доклада.

Институтът припомни, че Путин за първи път постави информационната основа на тази евразийска структура за сигурност по време на посещението си в Китай през май 2024 година, а след това я предложи в реч от 14 юни, в която заяви, че "евроатлантическата система за сигурност“ се срива и че западните "схеми за гарантиране на сигурност и просперитет в Европа не работят“.

"Путин и други високопоставени руски служители вероятно ще засилят руските усилия за създаване на коалиция от държави, която диктаторът може да използва като алтернатива на НАТО. В същото време Путин ще подкрепи информационните операции на Кремъл, насочени към фалшиво позициониране на западните страни като единствените поддръжници на Украйна“, се обобщава в доклада на ISW.