Поради деградацията на украинската противовъздушна отбрана на фронта, руската авиация поддържа последователни и бързи руски успехи на земята, включително край Часов Яр. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за излседване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Анализаторите от ISW смятат, че украинската противовъздушна отбрана остава ограничена и влошена, което позволява на руските самолети да действат свободно и без заплаха в определени критични зони на фронта. 

Способността на руските самолети да действат на повече от 100 км дълбочина в украинското въздушно пространство близо до фронтовата линия без значителни жертви показва, че украинската противовъздушна отбрана в района в момента е недостатъчна, за да възпре или забави руските самолети да действат на фронтовата линия. 

Способността на Украйна да нанася удари на далечни разстояния срещу руски стратегически бойни самолети може временно да ограничи операциите на руските военновъздушни сили, както преди това направи с тактическите самолети. 

Тази украинска способност за удари обаче не може да компенсира критичния недостиг на ПВО по цялата фронтова линия. Украинските сили трябва да определят как да разпределят своите ограничени средства за противовъздушна отбрана. Това води до значителни разходи.

Руските войски наскоро са настъпили близо до Часово Яр по време на продължаващите боеве на 19 април. Геолокационни кадри, публикувани на 19 април, показват, че руските сили са напреднали в югозападно от Богдановка (североизточно от Часов Яр).

Сраженията продължават северно от Часов Яр близо до Калиновка, близо до микрорайоните Нови (източната част на Часов Яр) и Канал (най-източната част на Часов Яр), източно от Часов Яр близо до Ивановское, югоизточно от Часов Яр близо до Клещеевка и южно от Часов Яр близо до Ню Йорк.

Един руски "военен кореспондент" твърди, че половината от територията на дачата на север от микрорайон Канал е спорна "сива зона". Руски източници твърдят, че руските войски продължават да нанасят въздушни удари, включително с използване на управляеми планиращи бомби, по Часов Яр.

Според украинския коментатор Константин Машовец руските войски атакуват едновременно на направлението Богдановка-Калиновка, към микрорайон Канал, по магистралата Т0504 (Бахмут - Часов Яр) северозападно от Ивановское, от Ивановское и между Ивановское и Клещеевка към канала Северски-Донецк.

Съобщава се, че руската Южна група сили е загубила значителен брой бронирани машини по време на последните засилени механизирани нападения. Според Машовец броят на наличните танкове в руската Южна група сили на трите направления в Донецка област е намалял значително през последните седмици до по-малко от 650 танка (включително повредени, временно излезли от строя и в ремонт). Машовец заяви, че руските сили са вкарали в битката резерви в направленията Северск, Часов-Яр и Курахов в рамките на "масирани" механизирани удари, които са намалили броя на "относително боеспособните" БТР-и в Южната групировка до повече от 1850 превозни средства.

Ключови констатации на ISW за 19 април:

-Руският външен министър Сергей Лавров обяви намерението на Русия да превземе Харков в предстояща голяма офанзива, като стана първият високопоставен служител на Кремъл, който открито идентифицира града като възможна руска оперативна цел след скорошни предупреждения от Украйна, че руските сили може да се опитат да превземат града.

-Украински официални лица обявиха, че ВСУ за първи път са свалили руски самолет, който е нанесъл ракетни удари по Украйна в нощта на 18 срещу 19 април, демонстрирайки способност, която може да ограничи способността на Русия да провежда своите удари срещу Украйна.

-Украинската система за противовъздушна отбрана остава ограничена и деградирала, което позволява на руските самолети да действат свободно и без заплаха в определени критични участъци на фронта.

-Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че страната се нуждае от западни доставки на артилерийски боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана, далекобойни артилерийски и ракетни системи, както и бойни самолети, тъй като Украйна продължава да изпитва ограничения поради забавяне на предоставянето на военна помощ от Съединените щати.

-Проруски молдовски фигури продължават да изтъкват условия, за да оправдаят евентуална бъдеща руска агресия в Молдова, а руският външен министър Сергей Лавров сравни Молдова с Украйна и Армения.

-Наскоро руските сили постигнаха потвърден напредък близо до Бахмут, Авдеевка и Донецк.

-Руското министерство на отбраната продължава да разширява наскоро реформирания Ленинградски военен окръг в подготовка за очакван бъдещ широкомащабен конвенционален конфликт с НАТО.