Намаляването на мобилизационната възраст от 27 на 25 години ще подпомогне способността на украинската армия да възстановява и реконструира съществуващи части и да създава нови. Но за да бъдат добре въоръжени всички мобилизирани военни, е необходима западна помощ. До такъв извод стигат в базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW).

Военните анализатори отбелязаха, че намаляването на възрастта за мобилизация е една от многото мерки, които Украйна обмисля като част от усилията, насочени към създаване на устойчив апарат за генериране на военни сили.

Украйна обаче ще трябва да предостави оръжие на всички мобилизирани войски, а продължителният дебат в Съединените щати относно военната помощ за Украйна и забавянето на западната помощ може да повлияе на скоростта, с която Украйна може да възстанови деградиралите части и да създаде нови.

Според ISW оборудването, предоставено от Запада, остава най-критичният фактор за способността на украинската армия да възстанови и разшири своята бойна мощ.

На 2 април президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа закон, който намалява наборната възраст на украинската армия от 27 на 25 години. Върховната Рада прие закона през май 2023 г., но той ще влезе в сила на 3 април 2024 г.