Руските войски струпват ограничени и некомплектовани подразделения близо до границата със Сумска област, за да привлекат части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в района от други сектори на фронтовата линия в страната. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Докладът се позовава на информация от заместник-командира на една от бригадите на ВСУ, която действа в северната част на Харковска област. Според него руснаците струпват войски на Сумско направление, включително с участието на бойци на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Ограниченият брой на личния състав обаче предполага, че целта на Русия е да забави и консолидира украинските сили в този район на международната граница.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец съобщи, че руската групировка в района на Курск наброява до 10 000 души.

Според експерта тази група се състои от:

Три недокомплектовани мотострелкови полка, на всеки от които липсват по един или два батальона;

Осем мотострелкови, танкови и пехотни батальона;

Един батальон въздушнодесантни войски (ВДВ), прехвърляни от различни части, съединения и военни окръжия;

Най-малко две десантни части в ешелон на усилена рота или малочислен батальон.

В началото на май Машовец съобщи, че руската групировка в района на Курск включва неидентифициран батальон. Един от руските военни блогъри отбеляза, че руският 3-ти въздушнодесантен батальон от 104-ти въздушнодесантен полк (76-а въздушнодесантна дивизия) се намира в Курска област.

"Дори ограничената руска активност в други участъци от международната граница под минимума за настъпателни операции може да доведе до изтегляне на подразделенията на украинските сили за отбрана от други сектори на фронта в случай на заплаха от руско нахлуване в други гранични зони. Излизайки извън северната част на Харковска област, войските на агресора ще могат да привлекат вниманието и да фиксират ВСУ в този район“, се казва в доклада на ISW.