Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се опитва да използва докладваните рекордни нива на избирателна активност и подкрепа за неговата кандидатура за президентския пост, за да създаде информационни условия за продължителна война в Украйна. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В текста се припомня, че според данни на руската Централна избирателна комисия (ЦИК) Путин е събрал рекордните 88,12% до 95,23% в контролираните от силите на Москва Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област и Крим.

"Руските окупационни служители вероятно са симулирали рекордно висока подкрепа за Путин в окупираните територии на Украйна и са принудили украинците да участват в "избори“, които по същество са били принудителни, предвид големия брой руски сили в окупираната част на Украйна“, докладва ISW.

На пресконференция след резултатите от гласуването, продължават от ISW, Путин заяви, че не е очаквал толкова високи изборни резултати в окупираните територии на Украйна. Той отбеляза също, че резултатите показват "благодарност за руската защита“ и добави, че Москва ще направи всичко, за да осигури "защитата“ на временно окупираната Украйна.

"По този начин Путин продължава усилията си да създаде информационни условия за оправдаване на продължителен конфликт и дългосрочна окупация на Украйна под прикритието на "защита“ на цивилни в Украйна, които са в опасност само поради руската инвазия“, се отбелязва в доклада на ISW.