Следственият комитет и Генералната прокуратура на Руската федерация ще разгледат жалбата на Държавната дума относно разследването на предполагаемото финансиране и организиране на терористични атаки срещу страната от държави от Запада. Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) твърди, че по този начин Кремъл се опитва да засили вътрешната подкрепа за войната срещу Украйна, съобщава УНИАН.

Според доклада на ISW досега руските служители на реда и депутатите не са споменали директно нападението срещу концертната зала "Крокус сити хол“. Въпреки това Москва по-рано заяви, че Западът и Украйна са замесени, макар и без да отправя официални обвинения.

Анализаторите смятат, че Руската федерация може да се въздържи от официални обвинения, тъй като – според тях - всички налични доказателства потвърждават, че "Ислямска държава“ е отговорна за атаката. Както е известно, руски официални лица редовно наричат ​​украинските атаки срещу законни военни цели във временно окупираните части на Украйна и Руската федерация "тероризъм“. В същото време Западът е въвлечен в това като организатор.

"Кремъл вероятно се стреми да се докосне до по-широки социални фобии и гняв в Русия след атаката в "Крокус сити хол“, като представя Украйна, САЩ и Запада като непосредствена терористична заплаха“, обясняват експертите.

Според тях Кремъл се надява, че усещането за участието на Киев и Запада в атаката трябва да увеличи вътрешната подкрепа за войната срещу Украйна. ISW добавя, че Москва все пак може официално да обвини Украйна за атаката, ако прецени, че нейните информационни усилия не са достатъчни, за да провокират вътрешната реакция, от която се нуждае.