ремъл определя времето, когато дрънкането с ядрено оръжие ще съвпадне с важни политически дискусии на Запад. Това се казва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Това се прави като част от кампания за рефлексивен контрол, за да се повлияе на западните лица, вземащи решения, смятат от базирания във Вашингтон мозъчен тръст.

Министерството на отбраната на Русия съобщи на 21 май, че ракетните войски на Южния военен окръг са започнали първия етап от нестратегически (тактически) учения с използване на ядрено оръжие.

Руското министерство на отбраната съобщи, че въздушно-космическите сили ще проведат учения и с балистични ракети "Искандер" и аеробалистични ракети "Кинжал". Руското министерство на отбраната обяви подготовката за тези учения на 6 май.

Военни анализатори отбелязаха, че виден руски блогър, награден от Кремъл, директно свърза руските ядрени учения с опитите на Кремъл да повлияе на вземането на решения от Запада. По-специално, с неотдавнашните дискусии относно разрешаването на използването на западни оръжия за унищожаване на военни цели в Русия.

Това, според анализаторите, потвърждава оценката на ISW, че опитите на Русия за тактически ядрени оръжия са част от кампанията за рефлексивен контрол на Кремъл.

ISW също така оценява, че политиките на САЩ и Запада, които ограничават способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия, сериозно подкопават способността на ВСУ да се защитава срещу настоящите руски настъпателни операции в северния район на Харков или във всяка зона по границата, където руските войски могат да решат да проведат настъпателни операции в бъдеще.