Едновременните настъпателни действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Бахмутското направление и в южната част на страната не позволяват на войските на Руската федерация да формират допълнителни сили, това посочва в последния си доклад за войната в Украйна Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН.

ISW посочва изявление на министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, че в края на юни ведомството е сформирало "резервна армия". Анализаторите уточняват, че най-вероятно става въпрос за 25-а общовойскова армия, която в средата на май е започнала да набира кадри наред с други формирования от Далечния изток.

Формирането ѝ вероятно е част от обявеното от Шойгу намерение да извърши мащабно преструктуриране на военните сили до 2026 г. В същото време използването на тези войски в бойни и отбранителни операции може да доведе до изчерпване на резервите, предназначени за дългосрочно възстановяване и разширяване на руската армия.

"Руското военно командване вероятно не е успяло добре да организира  или правилно да обучи 25-а общовойскова армия към този момент“, добавят от Институтът за изследване на войната.

Според началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в недовършената 25-а общовойскова армия на Руската федерация има около 15 000 войници, въпреки че се надяваха да наемат 30 000 военнослужещи по договор.

Според оценките на украинските военни 25-а общовойскова армия няма да бъде боеспособна поне до 2024 г.

"Преди това Русия се опита да сформира 3-ти армейски корпус през лятото на 2022 г. като резервна сила, но през есента на 2022 г. разгърна и прекара по-голямата част от тази зле подготвена формация в защита срещу украинско контранастъпление“, заключават анализаторите.