Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) смята, че руските официални лица са объркани след атаката на 9 август срещу военновъздушна база в Крим. Това се съобщава в последния анализ на военните действия в Украйна на сайта на ISW.

Анализаторите пишат, че "руските официални лица остават объркани относно атаката от 9 август срещу военновъздушната база Саки в окупирания от Русия Крим, разположена на 225 км зад руските линии, която унищожи най-малко осем руски самолета и няколко сгради“. Сателитни изображения потвърждават информацията на украинските ВВС, че в резултат от удара са унищожени най-малко осем руски самолета, което противоречи на руските твърдения, че експлозиите не са повредили нито един самолет и взривовете не са били резултат от атака“, се казва в материала.

Отбелязва се също, че промяната в плановете на Кремъл показва, че окупационните сили вероятно ще отложат датата на референдумите за анексиране на териториите на Херсонска и Запорожка област на Украйна. "Анексирането прави по-трудно да си представим каквото и да е договорено уреждане на войната при каквито и да е условия, които Украйна или Западът биха могли да приемат, демонстрирайки, че Кремъл е фундаментално против прекратяването на войната при всякакви условия, различни от капитулация на Украйна“, добавят от ISW.

Съобщава се, че през последните седмици Иран е започнал да обучава руски сили да използват ирански безпилотни летателни апарати, което демонстрира задълбочаването на военното сътрудничество между Иран и Русия.

Руските войски провеждаха наземни атаки западно от Изюм. Окупаторите продължават ограниченото сухопътно настъпление на североизток и запад от Бахмут и вероятно са постигнали малък успех в тези райони, съобщават в сводката си за военните действия в последния ден от Министерството на отбраната на Украйна, цитирани от УНИАН.

Руските войски са постигнали малък напредък на северозапад от град Донецк и продължават настъплението си на този театър на бойните действия.

"Нашествениците проведоха множество неуспешни настъпателни операции на север и североизток от град Харков. Руските войски проведоха неуспешно бойно разузнаване в северозападната част на Херсонска област“, добавят от ведомството.

Съобщава се, че се формира доброволчески батальон в Орловска област на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов