Тунел на ХАМАС е открит под сградата на централата на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци (UNRWA) в град Газа, предаде The Times of Israel.

"Терористите се свързват с електропреносната мрежа на щаба и използват офисите на Агенцията на ООН за планиране и провеждане на бойни операции", се посочва в съобщение на Израелските отбранителни сили (ИОС).

Отбелязва се, че през последните две седмици израелските отбранителни сили са извършили редица нападения срещу палестински терористични цели в северната и централната част на Газа. По време на нападенията в районите Шати и Тел ал-Хава в северната част на града са убити около 120 бойци на ХАМАС и са унищожени 20 инфраструктурни обекта на екстремистите.

По време на специалната операция израелските военни са открили тунела, който е служил като важен военен разузнавателен актив на ХАМАС и минава под сградата, която служи като централа на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в Ивицата Газа.

"Дължината на тунела е 700 метра, а дълбочината е 18 метра, в него има няколко взривозащитени врати. Тунелът е оборудван с електрическа мрежа, свързана с централата на UNRWA в Газа, тоест агенцията на ООН е предоставила тунела с електричество", се посочва в доклада на ИОС.

Reuters съобщава, че в тунела е открито офис помещение с отворени и изпразнени метални сейфове. Една голяма стая е пълна с компютърни сървъри, а другата с индустриални батерии.

Според представител на ИОС бойците на ХАМАС са успели да се евакуира от тунела, като са прерязали комуникационните кабели, минаващи през сутерена на централата на UNRWA.

"Това е един от централните командни пунктове на разузнаването. Тук е разположено едно от разузнавателните звена на ХАМАС, което ръководеше повечето битки", е заявил представител на ИОС пред британската агенция.

Ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци, Филип Лазарини, отрече каквото и да е знание за центъра за данни на ХАМАС, открит от израелските войски под централата на организацията в Газа, като израелската армия и външният министър Израел Кац веднага поставиха под съмнение твърдението му.

в социалната мрежа Х малко след като констатациите са публикувани от The Times of Israel и други медийни организации, Лазарини заяви, че неговата организация, UNRWA, "не знае какво има под централата й в Газа" и че докладите "заслужават независимо разследване, което в момента не е възможно да се предприеме, тъй като Газа е активна военна зона".

Той допълва, че Израел "не е информирал официално UNRWA за предполагаемия тунел".

Йерусалим отдавна твърди, че UNRWA трябва да бъде разпусната, а неотдавнашните обвинения накараха няколко страни донори да обявят замразяване на финансирането, което доведе до опасения, че агенцията, която твърди, че е основният канал за помощ за милиони в Ивицата на фона на войната  Израел-ХАМАС, може да спре да действа в Газа и на други места в Близкия изток до седмици.