Израелските отбранителни сили (ИОС) освобождават двама висши офицери и порицават други двама, след проведено разследване за смъртта на седем  работници от "Световната централна кухня" (WCK). Това се посочва в официално изявление на ИОС, което агенция "Фокус“ представя без редакторска намеса.

"Разследването на тежкия инцидент, при който седем работници от "Световната централна кухня" (WCK) са убити в Ивицата Газа, в резултат на обстрел от страна на Израелските отбранителни сили (ИОС), проведено от Механизма за установяване на факти и оценка (FFAM) на Обединения комитет на началник-щабовете, ръководен от генерал-майор (в оставка) Йоав Хар-Евен, е представено вчера (4 април) на началника на Генералния щаб на Силите на отбраната генерал-лейтенант Херци Халеви.

След като представи заключенията от разследването на началника на Генералния щаб, генерал-майор (в оставка) Хар-Евен ги представи на организацията WCK и отново изрази дълбокото съжаление на ИСО във връзка с инцидента.

Констатациите са представени и на брифинги пред международни посланици и журналисти.

Събитието е станало на 1 април 2024 г. по време на операция за прехвърляне на хуманитарна помощ от WCK в Ивицата Газа. Разследването установи, че силите са идентифицирали въоръжен мъж в един от камионите с помощи, след което са идентифицирали още един въоръжен мъж. След като превозните средства напуснали склада, където била разтоварена помощта, един от командирите погрешно предположил, че въоръжените лица се намират в придружаващите ги превозни средства и че това са терористи от ХАМАС. ИОС не са идентифицирали въпросните превозни средства като свързани с WCK. След погрешното идентифициране от страна на ИОС, те се насочват към трите превозни средства на WCK въз основа на погрешното класифициране на събитието и погрешното идентифициране на превозните средства като намиращи се в тях бойци на ХАМАС, като в резултат на удара са загинали седем невинни хуманитарни работници. Ударите по трите превозни средства са извършени в сериозно нарушение на заповедите и стандартните оперативни процедури на ИОС.

Резултатите от разследването показват, че инцидентът не е трябвало да се случва.

Онези, които са одобрили удара, са били убедени, че са насочени срещу въоръжени бойци на ХАМАС, а не срещу служители на WCK. Ударът по превозните средства с хуманитарна помощ е сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал, дължащ се на погрешна идентификация, грешки при вземането на решения и нападение в разрез със стандартните оперативни процедури.

След като му бяха представени и той взе предвид заключенията от разследването, началникът на Генералния щаб на ИСО реши, че ще бъдат предприети следните командни мерки: командирът на бригадата за огнева поддръжка, офицер с чин майор, ще бъде освободен от длъжност. Началникът на щаба на бригадата, офицер с чин полковник от запаса, ще бъде освободен от длъжност. Освен това командирът на бригадата и командирът на 162-ра дивизия ще бъдат официално порицани. Началникът на Генералния щаб на ИСО реши да направи официално порицание на командира на Южното командване за цялостната му отговорност за инцидента.

ИСО се отнасят сериозно към тежкия инцидент, при който загинаха седем невинни хуманитарни работници. Изразяваме дълбоката си скръб за загубата и изпращаме съболезнованията си на семействата и на организацията WCK. Смятаме жизненоважната хуманитарна дейност на международните хуманитарни организации за изключително важна и ще продължим да работим за координиране и подпомагане на техните дейности, като същевременно гарантираме тяхната безопасност и опазваме живота им.

ИСО още веднъж подчертават ангажимента си да се борят срещу терористичната организация ХАМАС, като същевременно спазват ценностите на ИСО, законите на войната и избягват да нараняват цивилни граждани. ИСО ще извлекат поуките от този инцидент и ще ги включат в текущите операции на ИСО".