Западни представители преговарят с Русия за размяна на военнопленници от НАТО и чуждестранни наемници за сърби, които са затворени в европейските затвори, разбира от "надеждни източници“ сръбското черногорско електронно издание "ИН4С“.

Според информацията на събеседника на медията, "една страна в преговорите настоява за принципа "всеки за всички“, както при размяна на чужденци, така и когато става дума за размяна на украински за руски пленници“.

От друга страна, Русия настоява затворниците в Хага да бъдат освободени от европейските затвори в замяна на заловени американски, канадски, британски офицери и хърватски доброволци, които бяха пленени от армията на страната по време на боевете в Донбас.

Например, в хърватските затвори има 22 сърби, които са осъдени за военни престъпления.

На въпрос на редактора на портала ИН4С Гойко Райчевич вярна ли е информацията, че западни служители преговарят с руската страна за размяна на военнопленници и чуждестранни наемници със сърби, затворени в европейските затвори, и че Русия иска освобождаването на затворници в Хага в замяна на заловените американски, канадски, британски офицери и хърватски доброволци, синът на генерал Младич - Дарко Младич, заявява, че не е запознат с въпроса и е получил същия въпрос от руски държавни медии.

"Не знам нищо за това, въпреки че получих такъв въпрос преди няколко дни от руските държавни медии. По принцип подкрепям всяко решение, което води до мирен изход на ситуацията и деескалация и в този смисъл, ако този обмен допринесе за това, разбира се, че го подкрепям“, посочи Дарко Младич за ИН4С.

Медията припомня, че няколко затворници, чуждестранни наемници, вече са осъдени на смърт. Съдът на Донецката народна република (ДНР) осъди на смърт британците Шон Пайнър и Ейдън Аслин, както и мароканеца Саудун Брахим. Тогава руският външен министър Сергей Лавров заяви, че тримата осъдени на смърт са "извършили престъпления на територията на ДНР“.

Освен това, руската армия показа двама доброволци от САЩ, бивши членове на американската армия. Робърт Друк и Анди Хуин, и двамата от Алабама, които бяха заловени от руските сили миналата седмица в покрайнините на Харков, съобщи тогава в. Daily Telegraph.

Както припомня изданието, по-рано, на 15 март, Русия официално напусна Съвета на Европа - органът, който отговаря за наблюдението на спазването на правата на човека. Тогава ръководителят на руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Пьотр Толстой връчи писмо от ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров до генералния секретар на Съвета на Европа, в което се намеква за такова решение.

Радован Караджич и Ратко Младич се върнаха в светлината на прожекторите на обществото след изявление на директора на Роскосмос Димитрий Рогозин, който написа в свой акаунт в "Туитър“, че се надява приятелите му Караджич и Младич скоро да бъдат освободени.

"Двама герои на братския сръбски народ и двама мои приятели. Професор Радован Караджич - бивш президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина и генерал Ратко Младич - легендарният командир на Армията на Република Сръбска. От 1994 до 1996 г. се срещахме често. Ще ви разкажа подробно за това един ден“, написа Рогозин на своите последователи в социалната мрежа.

Той каза, че се надява "Караджич и Младич да бъдат извадени от подземията на Хага, където от много години се опитват да ги осъдят за чужди престъпления, вдъхновени от Съединените щати и техните помощници“.

"Сърбите в Босна и сръбският народ като цяло остават верни на традицията на нашето многовековно приятелство. Надявам се, че черногорци ще свалят предателите и ще се върнат в семейството ни. Само единството на сърбите спасява“, посочи Рогозин.

ИН4С припомня, че президентът на Русия Владимир Путин подписа закони за неизпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека след 15 март, така че разпоредбите на този съд ще престанат да бъдат основа за преразглеждане на решенията на руските съдилища. Москва обяви, че се оттегля от Съвета на Европа и Европейската конвенция за правата на човека, като поясни, че ще изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека, но само ако са в съответствие с Конституцията на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов