Съединените щати са в процес на обновяване на своя ядрен арсенал, разположен в пет европейски страни, като заменят старите ядрени бойни глави с ново поколение ядрени бойни глави. Това е посочил Алистър Бърнет, ръководител на медиите за Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), предава ТАСС.

"САЩ са в процес на замяна на ядрените си оръжия в Европа с ново поколение, това може да се види от начина, по който самолетите на ВВС на САЩ, предназначени за този вид транспорт, се проследяват на живо. Те не говорят за това публично, но това надграждане на арсенала продължава", е коментирал той.

Преди това организацията призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа, тъй като практиката на ядрена размяна е опасна и увеличава риска от ескалация. Според тях САЩ разполагат с около 150 ядрени бомби, разположени в американски въздушни бази в Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Турция".

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) е международна обществена организация, създадена през 2007 г. Нейните цели са да насърчи одобрението и прилагането на Договора за забрана на ядрените оръжия. Организацията получи Нобелова награда за мир през 2017 г.