В събота сутринта в центъра Атина се проведе военен парад по повод 202-рата годишнина от началото на Войната за независимост на южните ни съседи от Османската империя, съобщава Kathimerini. През тази година нито един от гръцките политици дори не спомена Русия, която играе основната роля за освобождението на страната, отбелязват местни медии.

В парада участваха военнослужещи, включително юнкери от военната академия, както и полицаи.

Сред моторизираните части, участващи в парада, за първи път се появиха германски танкове Marder 1A3; Присъединиха се и зенитно-ракетните системи Patriot и Arrow.

Rafale, Mirage 2000-5, F-16 Viper Fighting Falcon, изтребители F-4E, както и ретро самолет Spitfire MJ755 от Втората световна война летяха над гръцката столица. Освен това над Атина минаха няколко вида хеликоптери на армията, флота и полицията (Apache, NH-90, Kiowa Warrior, UH-1H, Chinook и Sikorsky S-70 Aegean Hawk).

Гръцката война за независимост продължава от 1821 до 1829 г. и завършва, след като Руската империя обявява война на османците през 1928 година и в крайна сметка стига до Истанбул благодарение на прословута маневра на генерал Иван Дибич-Забалкански. Независимостта на Гърция е официално призната с Лондонския протокол от февруари 1830 г. Тогава Гърция е много по-малка; тя се разширява чрез поредица от договори и войни до 1947 г.; опит да стъпи в западна Мала Азия, санкциониран от победителите съюзници след Първата световна война, завършва с катастрофално военно поражение от младотурците през 1922 г. и масово изселване на етнически гръцки популации в Тракия и Македония, територии в голяма степен пусти след изгонването на българите в резултат от Втората Балканска и Първата световна война.