Икономиката на Великобритания е в рецесия, според данни, които показват, че тя се е свила между юли и септември, малко след като финансовият министър Джереми Хънт предприе рядката стъпка да предложи Bank of England да намали лихвените проценти, за да стимулира растежа, пише Reuters.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,1% през третото тримесечие, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

По същия начин БВП за второто тримесечие сега се оценява като непроменен, намаление от предишна оценка от 0,2% растеж.

Въпреки това имаше някои по-оптимистични признаци за икономиката в отделни данни, също публикувани в петък, които показаха, че продажбите на дребно през ноември са скочили с много повече от очакваното, увеличавайки се с 1,3% спрямо октомври, стимулирани от продажбите на намалени цени.

Увеличаването на обема на продажбите на дребно отразява големи отстъпки по време на промоциите за Черен петък. Продажбите са спаднали през трите месеца до ноември и все още са под нивата си отпреди пандемията, съобщи статистическата служба.

Стерлингът се покачи спрямо долара и еврото веднага след публикуването на данните.

Финансовият министър Хънт - чиято Консервативна партия изостава далеч зад опозиционната Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение с избори, които се очакват следващата година - предприе необичайната стъпка да коментира решенията на BoE относно лихвените проценти.

"Има разумен шанс, че ако се придържаме към курса, по който сме, да успеем да намалим инфлацията, Bank of England може да реши, че може да започне да намалява лихвените проценти“, заяви Хънт в интервю за Financial Times публикуван късно в четвъртък.

BoE подчерта, че е преждевременно да се говори за намаляване на лихвените проценти, въпреки че скорошното забавяне на високия процент на инфлация във Великобритания спомогна за засилване на залозите на финансовите пазари, че банковият лихвен процент може да падне до 3,75% до края на следващата година, от сегашния си 15-годишен връх от 5,25%.

След данните от петък Хънт излезе с изявление, в което се казва, че перспективите пред икономиката не са толкова лоши, колкото предполагат числата.

От ONS казват, че по-широката картина за икономиката е с малка промяна през последната година.