Опозиционната партия "Левица“ ще внесе инициатива за провеждане на референдум в Северна Македония, в който Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България няма да бъде "атакуван“ директно, а само заключенията на парламента за преговорната рамка, предава скопската медия MakPress.

В интервю за "Канал 5“, цитирано от средствата за масова информация в съседната ни страна, председателят на партията Димитър Апасиев разкри как ще бъде формулиран въпросът за референдума: "Подкрепяте ли продължаването на преговорите с Европейския съюз с приемане на заключенията на парламента?“. Очакванията на Апасиев са гражданите да гласуват "против“ като продължение "на духа на антиправителствените протести срещу българизацията“.  

"Ще действаме по чл. 24 от Закона за референдумите, според който на държавно ниво референдум може да се свика за решения, взети от парламента, или за изказвания на граждани по други въпроси, решени от законодателния орган. Именно такива "други въпроси, решени от парламента“ са тези заключения, които поставяме на референдум“, уточни Апасиев.

От "Левица“ са убедени, че с така зададен въпрос е невъзможно формално и юридически да инициативата да бъде отхвърлена.

По думите на Апасиев по този начин ще бъде "практически невъзможно формално и юридически инициативата да бъде отхвърлена. Няма да бъде дадена възможност на (председателя на парламента в Скопие) Талат Джафери да се прави на конституционен съдия и да тълкува конституцията“.   

По-рано инициативата за референдум на ВМРО-ДПМНЕ бе отхвърлена от Джафери с мотива, че не е в съответствие с Конституцията, в която се установява, че ратифицираните международни споразумения са част от вътрешния правен ред и не може да бъдат променяни със закон.