Бунтовниците хуси са повредили четири международни подводни кабела в Червено море, които свързват Азия, Европа и Африка. Това съобщава израелският вестник Globes.

Според предоставената информация, в резултат на атаките на хусите в Червено море са повредени четири комуникационни кабела, положени по морското дъно между Саудитска Арабия и Джибути. Атаките са причинили сериозни прекъсвания на интернет комуникациите в страните от Персийския залив и Индия. Според експерти нанесените щети не са критични, тъй като останалите кабели функционират безпроблемно. Според вестника възстановяването на повредените комуникационни линии ще отнеме поне два месеца.

След ескалацията на конфликта в Ивицата Газа движението Ансар Аллах заяви, че ще извърши атаки на израелска територия и няма да позволи на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб до операцията в палестинският анклав престава. От средата на ноември миналата година хусите са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.