Хърватският парламент не подкрепи предложението на правителството да се предостави възможност на украинските войници да се обучават на територията на страната, съобщи националната телевизия HRT.

"За“ предложението гласуваха 97 депутата – на управляващото мнозинство не достигаха четири гласа за необходимите 101 или две трети от общия брой народни представители, за да приемат решението.

На 30 ноември комисията на хърватския парламент подкрепи обучението на украински военни в страната. Предложението на правителството бе подкрепено от осем членове на комисията, един гласува против. В същото време председателят на парламентарната комисия по отбрана Франко Видович напусна залата преди срещата, като нарече дискусията "нарушение на конституцията, тъй като правителството не е поискало одобрението на президента на страната Зоран Миланович.

По-рано Миланович се обяви против обучението на украински военни на територията на Хърватия. Той изрази мнение, че мисията за организиране на обучения на украински военнослужещи в няколко страни от ЕС има опасни последици.