Хърватия планира да възстанови военна база в град Бели Манастир близо до границата със Сърбия през следващите две години, пишехърватският вестник Večernji list.

Вицепремиерът и министър на отбраната на Хърватия Иван Анушич представи плана за възстановяване на военната база в парламента и на заседанието на Регионалния съвет на Славония, Бараня и Прием.

Предвижда се в Бели Манастир да бъде прехвърлено подразделение от механизирана бригада - около 650-850 военнослужещи с бронирана техника.

Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2026 г. Стойността му е около 28 милиона евро.

От Министерството на отбраната отбелязват, че смятат проекта за важен както от гледна точка на сигурността, така и за икономиката и демографията на региона Бараня. 

Сръбският президент Александър Вучич вече коментира новината и заяви, че не вижда в тези планове особена заплаха за Сърбия, предаде Tanjug.

По време на Хърватската война за независимост (1991–1995 г.) Бели Манастир е окупиран от сръбски паравоенни сили и е включен в Република Сръбска. Градът се връща под хърватски контрол чрез мирна реинтеграция през 1996–1998 г.