Министерството на правосъдието  на САЩ повдигна нови обвинения срещу сина на президента на САЩ Джо Байдън, Хънтър, като го обвини, че не е платил данъци в размер на 1,4 млн. долара (2.56 млн. лева), докато е харчил милиони долари за разточителен начин на живот, пише Reuters.

53-годишният Хънтър Байдън е уличен в три тежки и шест дребни данъчни престъпления, според обвинителния акт, подаден в Окръжния съд на САЩ, Централен окръг Калифорния.

Ако бъде признат за виновен, го грозят до 17 години затвор. Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че разследването продължава.

"Обвиняемият е участвал в четиригодишна схема за неплащане на поне 1,4 млн. долара самоначислени федерални данъци, които е дължал за данъчните в годините от 2016 до 2019 г.", се посочва в обвинителния акт.

В него се добавя, че вместо това той е похарчил огромни суми "за наркотици, ескорт и приятелки, луксозни хотели и имоти под наем, екзотични автомобили, дрехи и други предмети от личен характер", включително над 70 000 долара (127 928 лева) за рехабилитация на заявисимост.

Адвокатът на Хънтър Байдън, Ейбън Лоуел е заявил в изявление, че клиентът му е изплатил изцяло данъците си, като обвини специалния съветник на САЩ Дейвид Вайс, който води разследването срещу Хънтър Байдън, в неспазване на предишно споразумение и политическа пристрастност.

"Ако фамилията на Хънтър беше друга, а не Байдън, обвиненията в Делауеър, а сега и в Калифорния, нямаше да бъдат повдигнати", е заявил Лоуел.