Дронове, бронирани машини и слънчеви панели – Унгария иска да засили сътрудничеството си с Турция в областта на отбраната и енергетиката, пише Hungary Today.

Министърът на технологиите и промишлеността на Унгария Ласло Палкович обсъди двустранното сътрудничество в областта на отбраната с турския си колега Мустафа Варанк в Анкара в понеделник.

По-рано Унгария реши да произвежда различно военно оборудване с участието на чуждестранни технологични партньори. "Един от най-значимите от тези проекти е производството на бронирани бойни превозни средства със задвижване на четирите колела, което трябва да започне през октомври“, припомни Палкович пред унгарската информационна агенция MTI, добавяйки, че са обсъдили технологичните детайли на този проект.

Министрите също така обсъдиха как могат да доразвият и разширят военното сътрудничество, за да включат оборудване, на което Турция е водещ производител. Става дума за дронове, безпилотни летателни апарати и тяхното въоръжение. Според плановете производството ще започне като част от съвместно предприятие в Капошвар, съобщи Палкович.

Енергетиката също е била основна тема на разговорите в Анкара. Според унгарския министър Турция има силна индустрия за подпомагане на производството на енергия, например производство на слънчеви панели или други компоненти, свързани с електрическата мрежа. "Искаме да привлечем турски компании да произвеждат тези компоненти и слънчеви панели в Унгария“, добави унгарският министър.

Превод и редакция: Иван Христов