Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар реагира на неотдавнашното посещение на гръцкия му колега Никос Панайотопулос на остров Кастелоризо в източната част на Егейско море, като повтори исканията на Анкара за демилитаризация, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Наблюдавайки провокативното поведение (на гърците) напоследък, забравихме, че те знаят как да плуват. Ако се придържат към този начин на мислене, това умение ще им бъде полезно“, подчерта Акар в интервю турски вестник Hurriyet, на което се позовава гръцкото издание.

По-рано турският министър заяви, че остров Кастелоризо е на "крачка“ от турския бряг – слабо прикрита заплаха за суверенитета на Гърция, коментират от редакцията.

В рамките на речта си пред Общото събрание на ООН министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис подчерта, че Анкара подкопава мира и стабилността в района на Източното Средиземноморие. Въпреки това увери турците, че Гърция не е заплаха за тяхната страна.

В същото интервю Акар повтаро искането на Анкара Гърция да демилитаризира островите си в източната част на Егейско море.

"Те [гърците] милитаризират островите с демилитаризиран статут в нарушение на договорите. Тази ситуация дава на [Турция] правото на самоотбрана и поставя под въпрос суверенитета на островите“, каза той.

"Когато казваме това, гърците започват да вдигат шум с твърдения, че застрашаваме суверенитета им“, добави турският външен министър, отбелязвайки, че въпреки "добронамерените усилия на Анкара, някои гръцки политици продължават с провокативни действия и реторика“.

Той също така заяви, че Гърция прибягва до различни средства, за да дискредитира Турция."Правят се на глупаци с неоснователни клевети, които не могат да бъдат обяснени с логика и справедливост“, подчерта още Акар.