Турция ще продължи да се противопоставя на прехвърлянето на гръцки бронирани машини на островите в Егейско море, които са с демилитаризиран статут. Това увери министърът на националната отбрана на югоизточната ни съседка Хулуси Акар, предава Anadolu Agency.

"Няма да отстъпим нито крачка, нито милиметър, както на терен, така и на масата за преговори“,увери министърът в рамките на реч в Националния университет по отбрана в Анкара.

Според Акар турската страна предприема всички мерки, за да възпрепятства плановете на Атина да милитаризира островите.

"На турските военноморски и военновъздушни сили бяха дадени ясни инструкции в това отношение. Независимо кой стои зад тях, ние сме решени да направим всичко необходимо", предупреди военният министър на Анкара.

В същото време министърът отбеляза, че Анкара все още се надява на мирно уреждане на споровете в Егейско море. "Стремим се да гарантираме, че богатството на Егейско море е справедливо разпределено в рамките на международното право и добросъседските отношения“, каза той.

Акар също така увери, че турската армия е взела всички необходими предпазни мерки и е готова да отблъсне "всякакви провокации на гръцките киприоти“ на фона на неотдавнашното решение на Вашингтон да вдигне оръжейното ембарго срещу гръцката администрация в Никозия.

В миналото съюзниците в НАТО Гърция и Турция няколко пъти са били на ръба на въоръжен конфликт поради териториални спорове. Анкара обвинява Атина в нарушения на Лозанския (1923 г.) и Парижкия (1947 г.) договори и милитаризация на егейските острови. Турция твърди, че с действията си Гърция губи суверенитет над тях, а на свой ред Атина подчертава, че се защитава, тъй като противникът й държи множество десантни кораби на западния бряг.

Нов кръг от напрежение започна на 23 август, когато Атина, според Анкара, разположи произведени в Русия системи за противовъздушна отбрана С-300 срещу изтребители F-16 по време на мисия на НАТО. Гърция отрече обвиненията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши съседната страна с тежки последици в случай на нова ескалация, припомняйки клането в Смирна (днешен Измир) отпреди сто години.