Лидерът на най-голямата македонска опозиционна партия Християн Мицковски е категоричен, че френското предложение за разрешаване на спорните въпроси между София и Скопие не е нищо друго, освен "капитулация без отлагане“ за Република Северна Македония. По думите му, приемането на такова споразумение би могло да се нарече "побългаряване“ на югозападната ни съседка на части или "дипломатически нокаут“, предава скопското електронно издание "Република“.

"Нека обясня с няколко изречения какво пише в това предложение. Първо, там няма дата за започване на преговорите, но има условие, че ако искаме да ги започнем, трябва да отворим Конституцията и да отговорим на изискванията на София. Второ, те ни излъгаха, че не преговарят за език, че не преговарят за идентичност. Трето, това, което беше нашият проблем с официална София до вчера, в това предложение се превръща в наш проблем с официален Брюксел и целия Европейски съюз. Или по-точно асимилация, побългаряване и после европеизация, или никога няма да бъдем част от Европа“, подчерта политикът.

Мицковски твърди, че постоянно има нови искания и чисти изнудвания спрямо Скопие. Постоянна ескалация на атаките срещу македонския народ и крайно неразумен натиск.

Лидерът на ВМРО ДПМНЕ също изпрати съобщение до премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

"Стоя тук пред вас, заставам срещу (сградата на) правителството, ако там го няма, със сигурност ще му го предадат, това послание е към Димитър Ковачевски. Разбирам те, знам какъв проблем имаш, какво биха казали нашите "възрастни", че си между чука и наковалнята. От една страна, менторът, вашият шеф ви казва да не напускате креслото, все още имаш бизнеси и трябва да ни защитиш като семейство. И второ, вашият коалиционен партньор, който ви казва не отхвърляйте това споразумение, това предложение, защото утре ще напуснем правителството и то ще падне. Не се тревожи, не се тревожи Димитре, ето ме, този народ е тук, излез, осмели се и го отхвърли! Отхвърлете тази оферта! Ние стоим зад вас! Отхвърлете това предложение, веднъж в живота си, отхвърлете го, бъдете смели и бъдете достойни! Не слушайте ментора, оставете онези, които казват, че държат вашето правителство. Народът, народът е този, който избира и сменя правителствата. Тези хора ще ви оправдаят, ако утре излезете и отхвърлите това предложение“, заяви той.

В крайна сметка Мицковски заключи, че ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме никакво унизително споразумение в ущърб на националните интереси. И ако правителството реши да го изнесе извън парламента или да го прокарва насила в парламента, то бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение и това трябва да е ясно на всички.

Превод и редакция: Иван Христов